Izvori Zdravlja

Pored očuvanih elemenata kulturne baštine Mokra Gora poseduje i izuzetne prirodne vrednosti koje turistima iz urbanih sredina pružaju nesvakidašnju mogućnost povratka očuvanoj prirodi i prirodnom načinu života.

Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata u Evropi.

mokra gora (19)

Posebnu retkost i obeležje ovog kraja čine mnogobrojni izvori bistre planinske vode, koja je stekla priznanja i zbog svojih lekovitih svojstava. Izvori se javljaju u predelu planina Šargana, Tare i Viogora, gde su i izvorišta najznačajnijih reka: Kamešine i Belog Rzava. U rečnim dolinama, pored korita Kamešine, Belog i Crnog Rzava više je izvora i vrela. Takvi izvori u rečnom koritu Kamešine, na desnoj obali, imaju lekovita svojstva i svrstavaju izvor Bela voda u veoma retke, ne samo u Srbiji , već i u svetu. Ispitivanja su pokazala, da je po visini alkaliteta šesnaesta ili sedamnaesta takva voda u svetu, dok bi po užoj klasifikaciji bile čak na petom ili šestom mestu. Ove vode se mogu koristiti kod: zapaljenja želudačne sluznice, gastritisa, povećane želudačne kiseline, kod čira na želudcu, na dvanaestopalačnom crevu. Pomažu probavu, dobre su za ispiranje sluznice nosa, kod zapaljena očnih kapaka – zato je narod i proglasio za očnu vodu.

Uređeni prostor oko izvora Bela voda sa ugostiteljskim objektima i i izgrađeno kupalište na izvoru Ravni gaj omiljena su mesta brojnih izletnika. Seoske reke bogate ribom, najčešće pune klenova, krkuše ili pastrmke, idealne su destinacije za sportske ribolovce.

mokra gora (17)

Preovlađujući šumski prekrivač seoskog atara karakterišu crni i beli bor, smrča i jela. Iz bogatog sveta flore naročito se izdvajaju lekovite biljne vrste kao što su majčina dušica, kantarion ili trava iva koja je u narodu poznata po izreci – trava iva, od mrtva pravi živa.

Raznovrsnost flore upotpunjena je raznovsnom faunom. Ističu se krupni sisari koji su na području Tare izuzetno očuvani (medvedi, divokoze, srna, kuna, lisica) kao i retke ptice (leštark, suri orao, jarebica kamenjarka).

Prirodni ambijent, čist vazduh, zdrava seoska hrana omogućavaju posetiocu da okrepi i telo i duh.