Manifestacije

Možda će neka od predstavljenih manifestacija biti razlog vašeg dolaska u Užice i užički kraj. Dođite, nećete pogrešiti.

Kustendorf

kustendorf4

U Drvengradu na Mokroj Gori, 2008. godine održan je prvi Međunarodni filmski festival „Kustendorf“. Osnivač, programski selektor i direktor Festivala je proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica. Festival je posvećen kako velikanima savremenog autorskog filma, tako i budućim filmskim stvaraocima. „Kustendorf“ se predstavlja u pet programskih celina: Takmičarski program festivala, Retrospektiva velikana, Retrospektiva – ruski film, Savremene tendencije i Evergreen.

Ljubav, naša je planeta

uzice (28)

Međunarodni festival pop muzike za decu koji okuplja najeminentnije kompozitore i decu soliste iz ovog dela Evrope. Tekstovi pesama pored zabavnog imaju i edukativni karakter jer objedinjuju teme vezane za ljudska prava, borbu protiv rasizma, ekologiju, porodicu, školu…Pored dece sa prostora bivše Jugoslavije, na ovom festivalu učestvovala su i deca iz Izraela, Kanade, Italije…

Park Fest

parkfest

“Omladina Užica” idejni je tvorac „Park Festa“, dominantno muzičkog festivala sa elementima sportskih, književnih i recitatorskih zbivanja. Održava se u letnjem periodu na obali reke Đetinje, simbolizujući neotuđivost Užičana od mesta gde su napravili prve korake. Park Fest posećuju turisti iz celog sveta zahvaljući „Omladini Užica“ koja je integrisana u transverzalu evropskih omladinskih organizacija.

Grafičko bijenale „Suva igla“

Međunarodna manifestacija grafičko bijenale „Suva igla“ u okviru Krakovskog grafičkog Trienala uvršćena je među 22 prestižne manifestacije u svetu i predstavlja se na izložbi „Intergrafija“ u okviru Trienala. Bijenale „Suva igla“ u Užicu je još od svog osnivanja 1993. godine usmereno ka praćenju i podsticanju standardne grafičke produkcije ostvarene u tehnici suva igla.

Jugoslovenski pozorišni festival

uzice (120)

Svake godine u novembru užičko Narodno pozorište je domaćin Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ koji okuplja najbolja teatarska ostvarenja u protekloj sezoni sa prostora bivše Jugoslavije, po izboru selektora festivala. Nagrada „Ardalion“ dodeljuje se najboljima u više različitih kategorija. Program festivala obogaćen je pratećim manifestacijama, izložbama, književnim večerima, susretima sa pozoričnim stvaraocima…

Skokovi sa starog železničkog mosta

uzice (57)

Kao nezvanično savezno takmičenje, u Užicu se od 1993. godine, u mesecu avgustu, organizuju skokovi u vodu sa starog železničkog mosta. Posle tradicionalnog takmičenja u skokovima u vodu sa Starog mosta u Mostaru, koje je prekinuto zbog rata u BiH-a, u novoj Jugoslaviji takmičenja su počela da se održavaju u Užicu, sa starog železničkog mosta (16m) preko reke Đetinje, kojim je nekada išla pruga uskog koloseka prema Sarajevu. Takmičenje traje dva dana uz bogat prateći kulturno-zabavni program.

Licidersko srce

licidersko-srce-2012-uzice-6

Licidersko srce je međunarodna smotra dečjeg folklora. Na festivalu učestvuju deca starosti do 15 godina iz Srbije i zemalja u okruženju sa svojim tradicionalnim folklornim igrama. Ova manifestacija se pokazala kao divna prilika za upoznavanje, druženje, razmenu iskustava i sklapanje novih prijateljstava. Festival prate i brojne aktivnosti poput otvorenih igraonica folklora, a gosti ovom prilikom posete i najznačajnije turističke destinacije u okruženju.

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ Užice

zlakusa (31)

Ova kolonija je deo autorskog projekta „Keramika Zlakusa“ akademskog slikara –keramičara Sofije Bunardžić. Posebnost kolonije ogleda se u graženju finih spona između tradicionalnog lončarstva i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Istom tehnologijom kako se nekad radilo, savremeni umetnici stvaraju svoja dela modernog stila. Kolonija se organizuje svake godine u avgustu mesecu.

Međunarodni bluz i rok festival „In Wires”

350

Udruženje ljubitelja bluza i roka „Glas Iskustva“ (Vox Experience) iz Užica od 2002. godine organizuje bluz i rok festival „In Wires“.

Festival traje dva dana gde se pored muzičkog dela programa priređuju i drugi sadržaji vezani za bluz i rok kulturu, kao što su izložbe slika, muzičke radionice (workshops), izložbe fotografija, promocije knjiga, cd izdanja, performansi itd.

Do sada su na festivalu nastupale sve aktuelne bluz grupe iz Srbije, i to: Raw Hide, Di Luna Blues Band, Pera Joe Blues Band, Point Blank, The Highlanders, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, Lost Paris Tapes, The Jam Station, Moondance. Takođe su nastupali i poznata imena naše rok scene: Deca Loših Muzičara, Električni orgazam, Night Shift, Dejan Cukić.

Od šestog festivala nastupaju i vrhunske evropske i američke bluz i rok grupe: Jefferson Starship – SAD, Big Brother & The Holding Company – SAD, Stan Skibby – SAD, Jake Walker – SAD, Gregg Wright – SAD, Joshua Blue – Velika Britanija, Nick and the Backbone – Grčka, Little G. Weevil Band – Mađarska, St. Johnny Band – Republika Češka, Sonny And His Wild Cows – Mađarska, Blues Wire – Grčka, El Kachon – Slovenija.

U okviru pratećeg programa festivala  tribine su održavali i naši poznati muzički kritičari i novinari Žikica Simić, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Zoran Panović i Bane Lokner, izlagali su slikari Saša Stojanović, Vojislav Stanojčić i Radovan Marinković, svoje knjige su promovisali Mihailo Pantić, Petar Peca Popović, Dejan Cukić, Damir Malešev, Goran Živanović, Živko Ivković, Žikica Simić, Tibor Nađ, Ivan Blagojević i dr.

Organizacijom  bluz i rok festivala i njegovim promovisanjem, grad Užice postaje prepoznatljiv kao grad koji daje svoj doprinos  kulturnoj decentralizaciji i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi regiona. Vrši se stalna edukacija populacije, a inicaran je i rad autora iz lokalne sredine. Podstaknuta je međunarodna kulturna saradnja i razmena na polju bluz i rok stvaralaštva. Ovaj festival je jedini ove vrste u našem regionu, uključujući i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Program festivala i lista učesnika garantuju dostizanje vrhunskih umetničkih i edukativnih dometa zbog kojih Udruženje ljubitelja bluza i roka „Glas Iskustva“ postoji od 2002. godine.

Moto susreti

483133_339366252809251_2116210677_n

Manifestacija zabavnog i turističkog karaktera okuplja motoriste i ljubitelje motora iz naše zemlje i cele Evrope. Tokom moto susreta organizuju se brojna takmičenja, igre, koncerti i izleti.