Aktivni odmor

Senovite i bujne četinarske i listopadne šume, prozirne i plahe planinske reke, penušavi vodopadi i kristalno čisti izvori, zatalasane visoravni, gorostasni planinski vrhovi koji vas spajaju sa nebeskim plavetnilom – to je užički kraj! U takvom ambijentu nude se aktivnosti koje spasavaju od stresa gradske vreve i ubacuju u blaženstvo čistog vazduha, među ljude gostoljubive i srdačne.

Možete birati među različitim sadržajima rekreacije i uživanja u prirodi: pešačenje i planinarenje, jahanje, paraglajding, kanjoning, biciklizam, skijanje i sankanje.

Za vas smo pripremili, na različitim lokacijama, jedinstvenu avanturu koja će vas preuzeti, odmoriti i aktivirati. Pozivamo vas na dalja otkrivanja, razonodu i rekreaciju!

Pešačenje i planinarenje

DSC_2651

Sređenim i markiranim planinarskim stazama povezani su Zlatibor sa Zlakusom, Mokra Gora sa Kadinjačom, Jelova Gora sa kanjonom reke Dervente. Na raspolaganju su vam i planinarska staza „Terzića avlija“, podeljena je na četiri staze po svojoj težini i dužini a koje se međusobno ukrštaju tako da su pristupačne svim kategorijama planinara i rekreativaca, šetna staza „Jarevac“ na Kaluđerskim barama dužine od 1.300 metara,šetno-edukativna staza „Banjska stena“ na Mitrovcu, dužine od 6,5 kilometara.

Biciklizam

uzice (1)

Stotine šumskih staza i puteljaka obećavaju doživljaj za ljubitelje senovite tišine, no ni oni ambiciozni neće ostati uskraćeni: na raspolaganju im je izazov bezbrojnih tehnički i fizički zahtevnih deonica. Kuda god da se krene nema opasnosti od monotonije – pejzaži se stalno menjaju, usponi i nizbrdice se smenjuju sa vožnjom kroz pitome doline, impresivni vidikovci i nesputani vidici na divlje i netaknute predele ustupaju mesto gostoprimljivim selima sa očuvanim starim kućama i domaćinima uvek raspoloženim za druženje.

Lov

lov

Izuzetnost i bogatstvo flore i faune na prostoru užičkog kraja uslovili su posebne režime zaštite određenih krajeva, ostavljajući dovoljno prostora ljubiteljima lova.

U lovištu “Đetinja”, površine 54.334 ha, stalno gajene vrste divljači su: srna, divlja svinja, divokoza, medved, zec, fazan, poljska jarebica i jarebica kamenjarka.

Lovište “Šargan”, površine od 13.784 ha, nalazi se u neposrednoj blizini čuvene Šarganske osmice. Ovde možete loviti srnu, divlju svinju i zeca. Istu vrstu divljači možete loviti i u Lovištu Jelova Gora.

U Lovištu “Tara”, površine od oko 17.700 hektara gaje se: medved, divokoza, srna, divlja svinja, zec, leštarka i jarebica kamenjarka. Lov je dozvoljen na divokozu, srneću divljač i divlju svinju. Medved je lovostajem zaštićen cele godine.

Ribolov

djetinja (8)

Bogatstvo bistrih planinske reka i kristalno čistih jezera pravi su ribolovački raj. Planinski biser reka Đetinja na kojoj se smenjuju brzaci, bukovi i virovi koji kriju kapitalne primerke potočne pastrmke. Na 6 km od grada Užica je i mušičarski revir. Jezero Vrutci je mesto tradicionalnog takmičenja sportskih ribolovaca dok je jezero Spajići pastrmski revir, ali se mogu loviti i krupni primerci klena.

Skijanje i sankanje

IMG_1322

Zimski sportovi su koncentrat fizičke aktivnosti i dobre zabave. Skijalište Mokra Gora – Iver je udaljeno 7 km od Mećavnika. Staze raspolažu sa 7 „sufagovih“ topova za veštačko osnežavanje, uspinjačom „sidrašica“ kapaciteta 1.000 skijaša na sat, koja istovremeno opslužuje 4 staze ukupne dužine 4 kilometara. Staza Nagramak (860m.n.v.) se nalazi na 4 kilometra od Mitrovca, ski dužine 860 metara. Staza je osvetljena tako da ljubitelji skijanja mogu uživati i u noćnim vožnjama.

Staza kod hotela Omorika je namenjena početnicima i rekreativcima sa svim neophodnim uslovima za skijanje noću.

Nacionalni park Tara

tara (36)

Pokriva najveći deo planine Tare, koja se nalazi na zapadu Srbije. Zbog očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema, od kojih su mnogi reliktnog karaktera, velikog biodiverziteta i prirodnog staništa Pančićeve omorike, planina je 1981. godine proglašena za nacionalni park. Pored kanjonske doline Drine sa kanjonskim odsecima preko 1000m, svojom lepotom i divljinom izdvajaju se i kanjoni reka Rače, Dervente i Brusnice.

Da li ste znali?
Specifičan reljef i povoljna mikroklima na Tari uslovili su opstanak relikta i endemita Balkanskog poluostrva – Pančićeve omorike. Od 53 vrste sisara koliko ih je zabeleženo na Tari, najatraktivniji su mrki medved i divokoza. Pančićev skakavac nastanjuje reliktne šume crnog bora, a najbliže srodne vrste mogu se sresti u Palestini i Kurdistanu. Kanjon Drine treći je najdublji kanjon na svetu. Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka.

Park prirode Šargan – Mokra Gora

Poznat je po izuzetnom geonasleđu. Tu su kanjon Belog Rzava, prerast Đavolja pećina, Hajdučka pećina, vodopad Veliki skakavac, tresave, vrtače, ponornice, bigar, sumporovita voda, alkalni izvor, slani izvor, kao i krečnjaci gornje krede sa fosilima. Tu su i rečice Beli Rzav, Kamašina i Bratešina, brojni izvori i potoci.Biljne vrste su brojne, a izdvajaju se šume hrasta, bukve, crnog i belog bora, smrče i jele.

Spomenik prirode Potpećka pećina

potpeckapecina (7)

Smeštena u selu Potpeće kod Užica, jedinstvena je po monumentalnom ulazu u obliku potkovice. Ulaz u Potpećku pećinu visine 50m svrstan je u najviše pečinske ulaze u Srbiji i na Balkanu. U pećini se razlikuju 2 glavna sprata na kojima je 12 celina. Pretpostavlja se da je u Potpećkoj pećini živeo čovek još u doba neolita. Pronađeni su arheološki ostaci keramike, obrađeni jelenski rogovi i kremeno oruđe.

Kanjon reke Đetinje

Već na trećem kilometru od centra grada Užica počinje živopisna klisura reke Đetinje koja u svom centralnom delu gradi atraktivan kanjon, proglašen Predelom izuzetnih odlika i označen kao prirodno dobro od velikog značaja. U biološkom i biogeografskom smislu, reč je o prostoru sa nizom ekoloških specifičnosti.Na širem području Kanjona reke Đetinje nalazi se i bogato spomeničko nasleđe, kao i prostor jedinstvene lepote: Plaža ispod Starog grada i Rajski otoci.

uzice (117)