Potpisan protokol o saradnji između najbolјih turističkih sela sveta Mokre Gore i Solčave

U petak, 28. oktobra 2022.godine, je u Mokroj Gori potpisan Protokol o saradnji između sela Solčave, Republika Slovenija i Mokre Gore, Republika Srbija.

 

Protokol o saradnji je potpisala direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve radi ostvarivanja saradnje u oblasti turizma na području Mokre Gore, Srbija i Logarske doline – Solčava, Slovenija a kao  “Najbolјih turističkih sela sveta” po mišlјenju Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) za 2021. godinu.

U okviru međusobne saradnje uspostaviće se i proširiti kontakti i saradnja lokalnih zajednica kako bi se razmenila znanja, iskustva i informacije na polјu turizma, negovanja kulture i tradicije, ekologije, polјoprivrede, zaštite prirodnih područja, organizaciji manifestacija, razvoju lјudskih resursa, razmeni primera dobre prakse kroz mogućnost realizacije zajedničkih projekata u okviru dostupnih EU fondova.

U obostranom interesu će se doprinositi budućem uspešnijem i kvalitetnijem ukupnom razvoju sa svim pozitivnim ekonomskim i drugim efektima u cilјu podizanja kapaciteta i unapređivanja pružanja usluga u turizmu na svim nivoima a u okviru lokalnih zajednica kao “Najbolјih turističkih sela sveta” –  Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) 2021. godinu.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, županja Solčave Katarina Prelesnik, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, predstavnica Ministarstva turizma i omladine- pomoćnica ministra za inspekcijske poslove  Dunja Đenić i Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović.