5 razloga zašto je boravak u prirodi dobar za Vaše zdravlje

Ima nešto u tome da isključimo računar ili telefon i odemo u prirodu. Da, privremeno, pobegnemo od svakodnevice i dođemo sebi. Mislimo da je to svojevrsni “reset” za naše telo i um. To nije samo subjektivni osećaj, zapravo, postoje vrlo realne zdravstvene beneficije boravka u prirodi. Ovo su samo neki od razloga da, bar na kratko, ostavite sve i odete u prirodu.

 

Potpuno ste isključeni

U prirodi obično nema dometa za mobilne telefone ili interneta – a to je divna stvar. Takođe, mnogo manje gledamo ili uopšte ne gledamo u ekrane, što je jako korisno našim očima. Najnovija istraživanja pokazuju da prekomerno korišćenje tehnologije može dovesti do anksioznosti ili poremećaja sna. Postoje čak i neki fizički benefiti: preterana upotreba ekrana može dovesti do bolova u vratu, a neki mogu iskusiti i neurološke probleme.

Bolje ćete spavati

Priroda može učiniti čuda za Vaš san. Prema studiji iz 2013. godine, koju je radio University of Colorado, ukoliko boravite u prirodi, više ćete pratiti Sunce, odnosno njegovo kretanje, pa su veće šanse i da odete na spavanje u razumno vreme. Istraživači su posmatrali kampere jednu sedmicu i zaključili da spavanje daleko od veštačkog svetla utiče na resetovanje bioritma i ojačava imuni sistem.

Boravak u prirodi popraviće Vam raspoloženje

Boravak na otvorenom od ključnog je značaja za Vaše mentalno zdravlje, naročito ako živite u gradu. Istraživači sa Univerziteta Mičigen otkrili su da samo nekoliko minuta hoda u prirodi dnevno može da smanji simptome depresije, što je uobičajeno kod ljudi koji žive u urbanim sredinama. U paralelnoj studiji Univerziteta Stanford otkriveno je da boravak na otvorenom može da pomogne u smanjenju negativnih misli koje bi potencijalno mogle da dovedu do problema sa mentalnim zdravljem.

Inspiracija

Kao ljudska bića, neraskidivo smo povezani sa prirodom. Osećamo da treba da zastanemo na minut i gledamo zalazak Sunca, ili da tokom vedre noći gledamo u zvezde … nema boljeg mesta za to od kampovanja na Tari ili Mokroj Gori. Možda će nam ti momenti dati dodatnu energiju, preko potrebnu za rušenje prepreka koje nas čekaju …

Izgubićete višak kilograma

Pešačenje je osnovna aktivnost pri boravku u prirodi i odlična je za Vaše zdravlje. Vaše telo, tokom normalne jednočasovne šetnje može sagoreti i do 600 kalorija. Još niste planirali putanju za pešačenje? Savetujemo Vam kanjon Đetinje ili Jelovu Goru, a ako se, kojim slučajem, odlučite za vožnju biciklom, posetite Spomen Kompleks Kadinjaču ili Potpećku pećinu.

Da li smo pomenuli da isključite telefone?

Ozbiljno, ovo je verovatno najviše potcenjena privilegija boravka u prirodi, tako da vredi još jednom napomenuti. Ponekad, sve što nam treba je da se isključimo sa interneta i povežemo sa nekim zelenilom. Mnoga savremena istraživanja pokazuju da stalno proveravanje telefona može biti povezano sa nekim mentalnim poteškoćama. Osećaj povezanosti koji dolazi iz tehnologije, često je lažan i predstavlja surogat stvarnog, realnog povezivanja sa ljudima i prirodom. Ono što je zabrinjavajuće je da ti lažni osećaji uzimaju maha i oblikuju naše mozgove, pa smo sve manje vešti u realnom povezivanju.

Boravak u prirodi daje Vam priliku da ponovo uspostavite tu stvarnu vezu, daleko od Vašeg Androida, iPhone-a ili računara. To je prilika da razmislite o svemu, sami sa sobom, i vratite se u svakodnevicu puni energije i bistrog uma. To je neprocenjivo.