Drvengrad na Mećavniku

Između Zlatibora i Tare, pored Mokre Gore, smešteno je brdo Mećavnik. Ova informacija za nas bi danas bila od malog ili nikakvog značaja da se u glavi našeg najpoznatijeg reditelja Emira Kusturice nije rodila ideja za film „Život je čudo”. Ugledavši Mećavnik sa železničke stanice Jatare, kroz koju prolazi čuvena Šarganska osmica, shvatio je da je pronašao savršenu lokaciju za izgradnju etno – sela u gradskom obličju i strukturi, za potrebe snimanja pomenutog filma. Tako je sve počelo.

Zanimljivo je da su sve brvnare u Drvengradu potpuno autentične. One su prenošene najviše iz Zlatiborskog okruga i Republike Srpske i postavljane na kamene temelje u etno – selu. Svaka od brvnara danas ima svoju namenu. U njima su smeštene biblioteke, galerije, prodavnice narodne radinosti kao i poslastičarnice sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima i restorani nacionalne kuhinje. Tu je i bioskop „Andergraund”, nazvan po jednom od najpoznatijih filmova Emira Kusturice. U gradu se nalazi i mala pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom građena po ugledu na ruske crkve – brvnare, posvećena Svetom Savi. Slavni reditelj svojski se trudio da naziv Drvengrad u potpunosti opravda pošto je i trg u centralnom delu sela popločan drvenom kockom i pragovima.

Glavna ulica u Drvengradu nosi ime našeg slavnog nobelovca Ive Andrića, a pored njega tu su još i Ernesto Če Gevara, Maradona, Čkalja, Felini. Šetajući tim malenim sokacima, dišući čist vazduh okruženi brvnarama na trenutak vam se stvara utisak da ste se vratili vek I po unazad. Biće vam teško da poverujete, iako to već zasigurno znate, da selo tu oduvek nije postojalo. Možda je i sam tvorac ovog projekta to najbolje opisao u samo jednoj rečenici: „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu živelo. A nije nikad.” Drvengrad danas ima status grada – hotela (sa četiri zvezdice) koji pored njega još poseduje ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori.

Ovom novom – starom etno selu priznanje je odato i van granica naše zemlje: stručni žiri u okviru Briselske fondacije za arhitekturu proglasio je Drvengrad na Mećavniku najboljim arhitektonskim ostvarenjem u Evropi u poslednje tri godine. Jedan od simbola Drvengrada i događaj koji svake godine u njega dovodi neka od najcenjenijih imena iz sveta filma, muzike i književnosti na svetu je festival „Kustendorf“. Osnovan je i prvi put održan 2008. godine sa ciljem da se mladim filmskim stvaraocima pruži prilika da prikažu svoja ostvarenja kao i da im se omogući susret sa velikanima filmskog stvaralaštva.

Neverovatna prirodna bogatstva parka prirode Mokra Gora, jedna od najlepših deonica pruge na svetu Šarganska osmica i voz Nostalgija, Drvengrad koji vas vraća kroz vreme i istovremeno daje aktuelne bogate kulturne sadržaje su dovoljni razlozi da razmeđu Zlatibora i Tare odaberete kao svoju destinaciju za odmor.

Link