Kolonija keramike Zlakusa jubilarni dvadeseti put

Dvadeseta Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa 2015. otvara se u selu Zlakusa. Ove godine učestvovaće 11 umetnika iz Amerike, Turske, Egipta i Srbije.

Kao i prethodnih godina, učesnici će u osnovi koristiti tradicionalnu tehniku izrade keramike iz sela Zlakusa. U tome i jeste specifičnost ove međunarodne kolonije, jer umetnici stvaraju umetnička dela koja predstavljaju spoj savremene umetnosti i tradicionalnog zanata.

zlakusa (31)

Od samog početka, cilj je bio da se pomoću umetnosti sačuva stari zanat što se i desilo, ističe idejni tvorac i organizator kolonije Sofija Bunardžić.

U proteklih 19 godina, 310 umetnika i dvadeset stručnjaka iz umetnosti iz 28 zemalja je učestvovalo na koloniji.

Mi smo time proširili priču o starom zanatu iz Zlakuse, napravili smo brend po kome nas ljudi u svetu prepoznaju, kako po umetničkom radu u kome nastaju skulpture, tako i po tradiciolnom zanatu kojim se bave majstori grnčari. Zlakusa je međunarodno poznata i priznata tehnika umetničke keramike, a đaci Umetničke škole u Užicu uče ovu tehniku po planu i programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.  I na taj način se nadamo da će se zapamtiti i očuvati ova tradicija koja je značajna za naš kraj, dodaje Sofija Bunardžić.

Umetnički fond Kolonije keramike Zlakusa broji više od hiljadu eksponata. Neki od radova su izloženi u Potpećkoj pećini, u saradnji sa Turističkom organizacijom, a ostali su magacinski smešteni. I posle devetnaest godina još uvek nije pronađeno trajno rešenje za skladištenje, čuvanje i izlaganje umetničkih dela nastalih tokom kolonije Zlakusa.

Radovi nastali na Zlakusi su prikazani na brojnim manifestacijama u svetu, a interesovanje za učešće je svake godine sve veće. Ove godine domaćin kolonije je Milan Savic.

Link