Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa 2016“

Medjunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa 2016. biće održana po 21. put od 18. do 28. avgusta u selu Zlakusa, kraj Užica. Kolonija je deo autorskog projekta Keramika Zlakusa, Sofije Bunardžić, akademskog slikara keramičara iz Užica. Na ovogodišnju koloniju u Zlakusu dolazi 10 umetnika, istakla je Sofija Bunardžić.

Na ovogodišnju koloniju dolaze nam umetnici iz Amerike, Izraela, Rusije, Turske, Crne Gore i Srbije. Umetnici će u toku kolonije biti smešteni u domaćinstvu Milana Savića, lončara-grnčara. Oni će raditi umetničke predmete čija je osnova stari lončarski zanat. Peče se autentičnom tehnikom na otvorenoj vatri. Umetnicima je interesantno da stvaraju umetnička dela koja spajaju tradiciju i modernu umetnost – rekla je Sofija Bunardžić.

Pokrovitelji manifestacije po 21. put su Ministarstvo kulture i grad Užice.

zlakusa (40)

Autentičnost kolonije se ogleda kroz gradjenje finih spona izmedju tradicionalnog lončarstva-grnčarstva, jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane, savremenih tendencija u umetničkoj keramici, istakla je Sofija Bunardžić.

Domaćinstva u selu Zlakusa, nadomak Užica bave se izradom keramike na stari, tradicionalan način više od 400 godina. Tehnološki proces izrade keramike, koji je sličan onome u praistoriji i danas se primenjuje i zanimljiv je za savremenu umetnost.

Specifičnost ove nove tehnike u umetničkoj keramici, tehnici Zlakusa i lončarsko-grnčarskog zanata je u materijalu i načinu rada: glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita (vrsta kamena), zatim se od pripremljene smese rade posude, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku (kolu) zidanjem-gradjenjem. Nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600-700 stepeni. Materijal glina i mineral kalcita se kopaju i vade sa lokaliteta u selu Vranjani i Rupeljevo.

U toku kolonije za učesnike biće organizovani izleti u okolini radi upoznavanja prirodnih znamenitosti užičkog kraja. Oni će obići Potpećku pećinu, Užice, Sirogojno, Zlatibor, Mokru Goru, Tripkovo, Arilje…

Koloniju mogu posetiti Užičani i brojni turisti koji dolaze u naš kraj.

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 18. avgust u 19 sati.

Pečenja radova nastalih na koloniji zakazano je za 27. svgust. Radovi će biti izloženi u novembru u Gradskoj galeriji Užice.