Repertoar 21. Jugoslovneskog pozorišnog festivala

Danas je u Narodnom pozorištu u Užicu predstavljen repertoar 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” koji će biti održan od 7. do 14. novembra. Festival su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 3,5, a grad Užice sa 3,3 miliona dinara, njegov moto je čuvena Hamletova rečenica “Ovo vreme je iskočilo iz zgloba”. Ove godine, Festival će biti zatvoren plesnom predstavom za nagrađene ,,Priča o vojniku” u koregrafiji Gaja Vajcmana u izvođenju Bitef dens kompanije.

-Mislim da svi imamo pravo, koji se bavimo pozorištem i koji ga volimo, da kažemo da je ovogodišnji festival, festival majstora, – naglasio je Munjin.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik Saveta JPF, između ostalog je rekao da je Jugoslovenski pozorišni festival najznačajnija kulturna manifestacija po kojoj se Užice prepoznaje u regionu i kojom Užičani šalju poruku da su deo civilizovanog naroda. On je pozvao sve ljubitelje pozorišne umetnosti iz regiona da budu gosti Užica sedam dana i u ovom novembru. Petar Blagojević, član Gradskog veća, ukazao je na veliki značaj Festivala za Užice, dok je Zoran Stamatović, direktor JPF i Narodnog pozorišta ukazao da će na Festivalu biti prikazano sedam odličnih predstava iz regiona i Srbije, uprkos manjim sredstvima koja su u ovoj godini izdvojena u kulturi ne samo u Srbiji, već i u celom regionu i najavio da će ove godine u čast nagrađenih biti prikazana baletska predstva Bitef dens kompani. Nemanja Ranković, umetnički direktor festivala i NP Užice, između ostalog je istakao, da se JPF odnosi na kulturno nasleđe jednog sličnog promišljanja o pozorištu. Za njega je sve veće interesovanje na prostoru bivše Jugoslavije i postao je svojevrstan ambasador grada Užica.

Predstave odabrane za 21. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu:

7.11.2016. „Na Drini ćuprija“, SNP Novi Sad, prema romanu Ive Andrića, r. Kokan Mladenović

8.11.2016. „Pijani“ Atelje 212, prema komadu Ivana Viripajeva, r. Boris Liješević,

9.11.2016. „Hamlet“, JDP, Beograd, prema komadu W. Šekspira, r. Aleksandar Popovski,

10.11.2016. „Bela kafa“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu Ace Popovića, r. Milan Nešković,

11.11.2016. „Hinkeman“, ZKM Zagreb, prema komadu E. Tollera, r. Igor Vuk Torbica,

12.11.2016. „Marija Stjuart“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu F. Šilera, r. Miloš Lolić,

13.11.2016. „Šćeri moja“, CNP Podgorica, prema komadu Maje Todorović, r. Ana Vukotić

Petočlanim festivalskim žirijem koji će pdlučivati o Ardalionima – nagradama 21. JPF- a predsedavaće istaknuti reditelj Dejan Mijač.