Spomenik Nikoli Tesli u Užicu

U Malom parku u centru Užica postavljen je spomenik Nikoli Tesli kao propratna scenografija manifestacije „Tesla na Đetinji“ koja će se održati 10. jula.

Skulptura nazvana „Lebdeći Tesla“ rad je prof. dr Dragana Radenovića, a povod za postavljanje spomenika i najavljeni program su 150 godina rođenja slavnog naučnika, 115 godina od osnivanja stare hidrocentrale u Užicu, koja je druga na svetu, posle one na Nijagari, proizvodila električnu energiju po Teslinom principu polifaznih struja.

Kako je najvljeno protokolom, u naučnom delu programa „Tesla na Đetinji“ učestvovaće prof. dr Božidar Radenković sa predavanjem na temu „Tesla i 21. vek“ i Stanko Stojiljković, novinar i publicista, koji će odžrati predavanje „Tesla i Nobel“. Učestvovaće i fizičar Vladimir Reković, bivši učenik Užičke gimnazije, koji se u institutu CERN nalazi u timu koji analizira higsov bozon.

U umetničko delu programa učestvovaće braća Teofilović, Etno udruženje „Zavičaj“ i glumac Slobodan Ljubičić. Manifestacija će se održati u dvorištu hidrocentrale na Plaži, a njeni organizatori su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i Udruženje „Srpski krivak“.