Turisti iz Evrope vole užički kraj

Među najposećenijim turističkim lokalitetima u užičkom kraju su Šarganska osmica i Potpećka pećina, koje su proteklog vikenda otvorile letnju sezonu.

Putovanje vozom Nostalgija dugo je 15 kilometara i na putnike tokom vožnje očekuje pet mostova, 22 tunela i čuvena osmica kojom je savladan uspon između Mokre Gore i Šargana. I ove sezone Ćira je krenuo po letnjem redu vožnje sa putnicima zaljubljenicima u nostalgična putovanja.

sarganska-osmica (1)

Šarganska osmica je odnedavno i deo balkasnke turističke ponude i ove godine očekuju se posete iz Japana, Kine i Koreje.

Aleksandra Milutinović, glavni organizator za ugovaranje i promociju kaže da u Mokru Goru dolaze ljubitelji železnica iz cele Evrope. Prema njenim rečima, u toku letnje sezone, tamo će boraviti više od 3 hiljade posetilaca iz Poljske, a najavljeno je i više desetina grupa iz Švajcarske, Nemačke, Rusije i drugih zemalja.

Veliko interesovanje kod turista budi i Potpećka pećina, koja je zaštićeno prirodno dobro.

potpeckapecina (30)

Potpećku pećinu čini više od 700 strmih stepenika i najveći pećinski otvor na Balkanu koji vode do 555 metara prostora pećine koji je dostupan posetiocima. Najpoznatije su Cvijićeva dvorana i Dvorana zmajeva, koje su ukrašene pećinskim nakitom za čije je formiranje potrebno nekoliko miliona godina.

Potpećka pećina i Šarganska osmica samo su neki od sadržaja koje užički kraj može da ponudi, a uz Zlatibor, Taru i druge lokalitete očekuje se još jedna uspešna letnja sezona.