„Žestival“ – Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa – privredno turistička manifestacija koja okulja veliki broj izlagača i posetilaca

Tradicija je sve ono najbolje iz prošlosti što će preživeti  danas i dočekati  sutra. Kad to sutra postane juče i ono će za neko novo sutra crpeti snagu iz najbolje tradicije.

„Žestival“ je prvi put održan 2006.godine kao festival voćnih  rakija, sa ciljem da promoviše kvalitetne, autentične domaće proizvode  i doprinese njihovoj vidljivosti i prepoznatljivosti  na globalnom tržištu. 

Nakon desetogodišnje pauze, 2016.godine  festival  je obnovljen, a od pre nekoliko godina je prerastao u međunarodnu manifestaciju koja afirmiše prirodu i kulturno nasleđe.

„Žestival“ u Užicu okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa akcentom na proizvođače domaćih voćnih rakija koje ocenjuje stručni žiri i proglašava najbolje.

 U toku festivalskih dana održavaju se poslovni susreti (proizvođači tradicionalnih proizvoda – hotelijeri, ugostitelji),  kreativne radionice i predavanja eksperata iz oblasti poljoprivrede, izložbe nošnji, poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Pored promotivnih i edukativnih sadržaja u okviru festivala se odvija i bogat kulturno-umetnički program (koncerti, književne večeri i dr.) , kao i «Boemsko veče» koje podseća na užičke legende kojima je boemija postala filozofija, merni instrument vrednosti i izdržljivosti, bliskosti i sudbine  i neodoljivi šarm gradskih kafana u kojima se sedelo do zore i uživalo u razgovoru i druženju .

Poslednjih godina „Žestival“ je  i u funkciji prepoznavanja, očuvanja i valorizacije materijalnog ( tvrđava Stari grad, hidrocentrala „Pod  gradom, Potpećka pećina…..) i nematerijalnog  (kolo, krsna slava,  pevanje iz vika, erski humor, grnčarija iz Zlakuse, kazandžijski zanat  i dr.) kulturnog nasleđa našeg kraja .

Pokrovitelj i organizator „Žestivala“ je grad Užice uz podršku Regionalne privredne komore, Regionalne razvojne agencije, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Turističke organizacije regije zapadna Srbija, Turističke organizacije grada Užica kao i Poslovnog kluba Zapadna Srbija.

Više o „Žestivalu“ na https://www.facebook.com/pg/ZestivalUE/posts/