Zlakusa 2015. u Gradskoj galeriji u Užicu

Izložba radova učesnika dvadesete Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa 2015. otvorena je u Gradskoj galeriji Užice. Na izložbi su predstavjeni radovi umetnika iz Egipta, Turske, SAD i Srbije.

image

Dr etnolog Bojana Bogdanović je istakla da se posebnost ove kolonije ogleda u formiranju spona između tradicionalnog zanata i savremenih tendencija u umetničkoj keramici.

Upravo ta ideja, o spoju starog i novog, tradicije i umetnosti, odnosno želja da se stari zanat sačuva, da se publikuje, prezentuje i pomalo modifikuje, navela je Sofiju Bunardžić da se već pri prvom susretu sa grnčarima iz sela Zlakusa prihvati zadatka osnivanja međunarodne kolonije, kaže kustos muzeja Staro selo Sirogojno Bojana Bogdanović.

Tokom proteklih dvadeset godina, u radu Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa, učestvovalo je 320 likovnih umetnika, 16 likovnih kritičara, dva fotografa i jedan arhitekta iz 31 zemlje sveta, sa svih kontinenata.

O značaju ove kolonije svedoči i podatak da je, u vreme osnivanja, u selu Zlakusa bilo registrovano svega pet do šest majstora grnčara, dok se danas oko četrdeset domaćinstava bavi ovim poslom.

Izložba Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa 2015. je otvorena do daljnjeg.