Potpećka pećina spremna za sezonu

U prisustvu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Rasima Ljajića, juče je obeležen završetak radova i otvaranje Potpećke pećine za predstojeću turističku sezonu. Za komletnu zamenu elektroinstalacija u celoj pećini, postavljanja novog mobilijara – klupe, stolovi, kante za smeće, kao i za novu suvenirnicu, četiri dvojezične info table u pećini, novu turističku i putnu signalizaciju i bilborde na magistralnom putu, izdvojeno je krajem prošle godine ukupno osam miliona dinara. Ministarstvo je uložilo pet, a  Grad i Turistička organizacija Užice ostatak sredstava.

Ovom prilikom ministar Rasim Ljajić je između ostalog rekao da je cilj da se Užice pozicionira kao važan turistički centar i mesto za razvoj i tranzitnog turizma. Da bi se u tome uspelo, potrebno je obogatiti turističku ponudu Užica i postojeće potencijale staviti u funkciju i ekonomskog i turističkog razvoja. Ulaganja u Potpećku pećinu su korak u tom pravcu, a biće ih još kako bi turista koji je poseti imao potpuni užitak, rekao je ministar Ljajić i istakao:

Ovo je svojevrsna turistička atrakcija na kojoj moramo više da radimo u marketinškom smislu, jer sam siguran da 90 posto građana Srbije i ne zna da ova pećina postoji. Toplo bih je preporučio svima, jer je to svojevrstan spomenik prirode.

Po rečima Tihomira Petkovića, gradonačelnika Užica, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u protekle tri godine  uložilo je u razvoj turističke privrede u Užicu blizu 600.000 evra. Po njegovim rečima, očekuje se da će najnovija ulaganja u Potpećku pećinu, užičkom „turističkom blagu“, povećati broj turista koji će je posetiti u narednom periodu.

Zahvaljujući ovim ulaganjima verujemo da ćemo mnogo veći broj turista koji su do sada mimoilazili Užice na putu ka Zlatiboru, Mokroj Gori i Tari motivisati  da svrate u naš grad, potroše više novca, a time omoguće da veći broj Užičana živi od turizma- rekao je između ostalog gradonačelnik Petković istakavši da se nastavljaju razgovori sa ministrom LJajićem o novim projektima koji će, takođe, veoma uticati na razvoj turizma na području grada Užica.

Po rečima Danijele Đorđević Arsić prošle godine Potpećku pećinu je posetilo preko osam hiljada turista, a po najavama, očekuje se da će u predstojećoj sezoni biti najmanje 10.000 gostiju.

Plan Turističke organizacije je da se u narednom periodu stavi u funkciju izlazna staza i da se zajedno sa lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvom radi na poboljšanju putne infrastrukture do Potpećke pećine- rekla je Danijela Đorđević Arsić i istakla da postoji i mogućnost daljeg istraživanja pećine. Po njenim rečima, speleolozi su već iskazali svoje interesovanje, tako da bi istraživanje  trebalo da počne verovatno naredne godine.