Veliko interesovanje za Šargansku osmicu

Letnja turistička sezona u Muzejsko-turističkom kompleksu „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori počela je u subotu 30. marta i trajaće do 31. oktobra. Redovni polasci vozova iz stanice Mokra Gora su u 10:30 i 13:30 časova svakog dana. Međutim, u periodu od 15. aprila  do 1. oktobra „ćirin“ voz „Nostalgija“ saobraćaće kao redovan sa polaskom i u 16:10 časova. Kako su nam rekli u Centru za marketing i medije Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika „Srbija Voz“, do Višegrada trenutno nema planiranih redovnih polazaka, ali postoji mogućnost zakupa voza na ovoj relaciji.

Na najatraktivnijoj turističko muzejskoj železnici u Evropi, cena vozne karte Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora je 900 dinara za odrasle putnike, za decu od šest do četrnaest godina 450 dinara, a deca do šest godina u pratnji odraslog lica ne plaćaju kartu. Vožnja traje oko dva sata i dvadeset minuta. Počinje od stanice Mokra Gora do stanice Šargan Vitasi bez zaustavljanja. U povratku iz stanice Šargan Vitasi do stanice Mokra Gora, planirane su pauze u stanici Jatare, na stajalištima „Krst“, „Golubići“ i „Ludi Kamen“. Cena vozne karte Mokra Gora – Višegrad – Mokra Gora je 1.100 dinara za odrasle putnike, 550 dinara za decu od šest do četrnaest godina, dok deca do šest godina u pratnji odraslog lica kao i u svim vožnjama „ćirom“, ne plaćaju kartu. Predviđena pauza u Višegradu je oko dva sata.

Prošle godine na „Šarganskoj osmici“ „ćirom“ se vozilo preko 80.000 turista. Tokom zimske sezone koja je počela krajem decembra i trajala do 7. januara ove godine godine, saobraćao je jedan voz dnevno i tokom tog perioda prevezeno je oko 1500 turista. Od ukupnog broja turista koji godišnje posete „Šargansku osmicu“ i provozaju se „Nostalgijom“ 40 odsto su stranci.

„Šarganska osmica“ je jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka čija je širina 760 mm. Pruga je duga 15,5 kilometara, na njoj se prelazi visinska razlika od 300 metara i  ona, preko pet mostova i kroz 22 tunela prolazi najlepšim predelima Mokre Gore.