Stari železnički most u funkciji za šetače

Završetak radova na Starom železničkom mosta simbolično je obeležen presecanjem vrpce od strane najmlađih šetača. Radove na popločavanju mosta i gradnji platoa izvelo je JP “Stan” Užice. Vrednost radova je 4,3 miliona dinara , rekao je danas gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da je urađena konstrukcija i podkonstrukcija mosta i zaštita, ugrađeno 15 tona čelika, postavljeno 110 kvadrata behatona na platou kako bi most bio u funkciji za šetače na početku atraktivne staze klisurom Đetinje.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će u narednih deset do petnaest dana biti završen lift koji će omogućiti pristup najposećenijem šetalištu u Gradu i za osobe sa invaliditetom, biciklistima, roditeljima sa bebama u kolicima… Pešačka i biciklistička staza kroz tunele starom trasom pruge asfaltirana je ranije u dužini od 3,5 kilometara. Očekuje se nastavak asflatiranja do kraja i početkom naredne godine i kada bude gotova zelena biciklistička staza u Užicu imaće dužinu od 7 kilometara i biće jedna od najlepših u Srbiji što će doprineti razvoju biciklizma.

Ukupna vrednost radova za most, plato i lift je 8,7 miliona dinara, a projekat je podržalo Ministarstvo pravde sa 3,7 miliona dinara. Gradonačelnik je dodao da će Železnički most čija je ovo prva rekonstrukcija od nastanka biti bezbedan za prelazak pešaka uz podsećanje na neželjene događaje u ranijem periodu na ovom mestu.

U ime Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice Čedo Cicović rekao je da realizacija i ovog projekta doprinosi rušenju predrasude o Užicu kao “nepristupačnom gradu” zbog konfiguracije terena i dodao da ovaj primer predstavlja dokaz kako može mnogo toga da se uradi kada postoji dobra volja.