Terra Madre Salone del Gusto

U Italiji u gradu Torinu od 22. do 26. septembra održano je je 11-to izdanje Terra Madre Salone del Gusto.

Ova međunarodna manifestacija Slow Food-a okupila je preko 7000 delegata iz 143 države, 300 Slow Food presidijuma i preko 1000 Slow Food zajednica sa svih pet kontinenata.

Ceremoniji zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg Salone del Gusto, kojim se obeležava i 30 godina od osnivanja Slow Food pokreta, prisustvovao je i predsednik Republike Italije Serđo Matarela, koji je istakao važnost jačanja i širenja pokreta Slow Food, uz čestitke na postignutom uspehu predsedniku asocijacije Karlu Petriniju.

Karlo Petrini se po završetku veličanstvene šetnje povorke Slow Food-a ulicama Torina, obratio prisutnima sa rečima da su ONI veliki ali da je NAS na milione, naglasivši da je očuvanje biodiverziteta  ono što je najvažnije za očuvanje čovečanstva.

Manifestacija je održana je na više lokacija u samom centru Torina. Centralni deo manifestacije je bila izložba tradicionalnih proizvoda u parku Valentino na obali reke Po.

Srbija je svom na štandu, finansiranom od projekta ESSEDRA, izložila svoje tradicionalne proizvode kao što su Rakija od šljive Crvene Ranke, Leskovački ajvar, Futoški kupus, Fruškogorski Lipov med i Gorski kozji sir, Zlatarski sir, slatko od pečuraka Judino uvo i brašno od klica pšenice.

Na ovogodišnjoj izložbi Terra Madre Salone del Gusto učešče je imala i Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” Užice koja je na svom štandu preko predstavnika Turističke organizacije Užica, Eko Agrara, hotela Mona, opštine Čajetina i kompanije Drenovac, prestavila proizvode, rukotvorine i suvenire iz regije Zapadne Srbije.

Turistička organizacija Užica je u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije obezbedila promotivni materijal štampan na italijanskom jeziku. Promocija kulture, gastronojije i turizma privukla je veliko interesovanje posetilaca Terra Madre Salone del Gusto.

U okviru Terra Madre festivala održan je i Terra Madre Forum kao i brojne konferencije, radionice, prezentacije. Na forumu  je raspravljano o gorućim pitanjima očuvanja biodiverziteta, pretnje nestajanja malih poljoprivrednih proizvođača i borbi protiv agromafije.

Više informacija na www.slowfood.com