Turistička organizacija Užice otpočela realizaciju projekta “E-CrossPass”

U Tuzli je juče početnom konferencijom zvanično započet projekat “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E- CrossPass. Projekat “E-CrossPass” sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije –  Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Đanluka Vanini istakao je na početnoj konferenciji u Tuzli da će projekat E CrossPass pomoći lokalnim samoupravama prekograničnog područja da unaprede svoje turističke potencijale i povećaju prihode i kvalitet života.

„Evropska unija će nastaviti da podržava programe prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine sa dodatnih 14 miliona evra. Zahvaljujući samo ovom projektu 12 opština će dobiti uređene pešačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma. Evropska unija je spremna da pomogne kroz prekogranične projekte unapređenju privrede i društvenog razvoja lokalnih samouprava u ovom regionu“, najavio je Vanini.

Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Ministarka prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić istakla je da turizam i ekologija nemogu jedno bez drugog i da ulaganjem u turizam se podstiče i ulaganje u ekologiju. Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša podržalo E CrossPass projekat.

“Kada se promoviše planinarska pešačka infrastruktura ulaže se i u zahteve EU prema BIH. Takođe, Vlada Tuzlanskog kantona kroz Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona i Strategiju razvoja turizma učestvuje u jačanju infrastrukture planinarskog turizma, kroz trasiranje i markiranje planinarskih staza. Kroz ovaj projekat jačamo održivi turizam i promovišemo potencijal pešačkog turizma, kao i očuvanje životne sredine kroz smanjen broj vozila u saobraćaju” ,rekla je Ajšić.

Pomoćnica ministra turizma Republike Srbije Dunja Đenić navela je da projekat E CrossPass ima značaj za razvoj zajedničkih regionalnih turističkih proizvoda koji će omogućiti povećanje turističkog prometa  i podsetila na dobru saradnju sa Tuzlom.

“Srbija se može pohvaliti dosadašnjom saradnjom na prekograničnim projektima sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno lokalne samouprave Užica i Tuzle, koje su uspešno  realizovale nekoliko projekata. Cilj i ovog projekta je jačanje regionalne saradnje, povezivanja i unapređenja turizma”, naglasila je Đenićeva.

Pomoćnica ministarke za turizam i ugostiteljstvo Farida Cikotić naglasila je da je značaj projekta jako veliki zbog zdravlja ljudi.

„U Strategiji razvoja  prepoznali smo značaj ruralnog turizma, a planinarski je  deo tog turizma. Nadam se da će ovaj projekat doneti još više novih članova u planinarskim društvima i unaprediti planinarske domove“ , rekla je Cikotićeva .

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić čestitao je menadžmentu projekta E CrossPass, koji će, po njegovim rečima, dati velike benefite svim građanima ovog područja.

„Tim taj projekat dobija veći značaj posebno za korisnike ovih pešačkih staza, planinarska društva što predstavlja poseban kvalitet ovog projekta. Grad Tuzla je realizovala mnoge projekte uz saradnju Evropske unije, tako da će i ovaj biti, siguran sam, uspešan“ ,rekao je Lugavić.

Član Gradskog veća Miodrag Petković naveo je da je E CrossPass važan projekat za Užice.

“Strateško opredeljenje grada Užica je razvoj turizma. Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta i pomoći države i pretpristupnih fondova Evropske unije verujemo da ćemo i kroz ovaj projekat, u saradnji sa partnerima, značajno unaprediti turizam u celoj regiji uz očuvanje prirodne sredine i tako ostvariti benefite za naše lokalne samouprave “, rekao je Petković.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unapredi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije.  Uvođenjem relevantnih evropskih praksi i standarda kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam uspostaviće se zajedničke staze za pešačenje ukupne dužine od 580 km. Staze će biti trasirane, obeležene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E7. Projekat će se fokusirati na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude celog regiona.

“Plan je da uradimo jednu pešačku stazu koja će povezati Tuzlu i Užice,odnosno Konjuh i nacionalne parkove zapadne Srbije,kao i naše planinarske domove.Uskoro počinjemo markiranje staze “,objašnjava predsednik Planinarskog društva Konjuh Sabid Zekan.

Projekat E CrossPass trajaće 2 godine .Ukupna vrednost projekta je 403 440 evra,od čega EU sufinansira 342 892 evra, dok će ostatak sredstava obezbediti partneri u projektu.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta jeste promovisanje turizma na otvorenom u prekograničnom području, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost. Fokus promocije biće I na zaštićenim područjima kao posebno atraktivnim destinacijama za turiste koji žele da se povežu sa prirodom, istraže prirodne i kulturne lepote ovog regiona i steknu nesvakidašnje iskustvo u ovoj prekograničnoj oblasti.

Na početnoj konferenciji u Tuzli o značaju projekta za unapređenje turizma na otvorenom celog regiona govorili su i direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić, direktor Turističke organizacije regije zapadna Srbija Miroslav Rađen i menadžerka projekta E CrossPass Dušanka Selaković.