Užički viteški dan

Ova manifestacija održava se u saradnji Grada Užica sa udruženjem Župa Lužnica, Društvom istoričara Užica i Narodnim muzejom, a počinje u nedelju u 12 časova u selu Karan nadomak Užica, a sve to u okviru obeležavanja Gospoinskih dana.

Za sve zainteresovane građane koji žele da prisustvuju događaju obezbeđen je prevoz od Užica do Karana i nazad, polazak je ispred gradskog pozorišta u 11:15h.

viteski-dan

Kao gosti ove manifetsacije, publici će se predstaviti viteško udruženje Svebor iz Kraljeva. Oni će gledaocima pokazati stare veštine mačevanja, borbe na brvnu, borbe kopljima, kao i srednjovekovno gađanje lukom i strelom.

Predrag Milivojević, predsednik udruženja Župa Lužnica, kaže da ova prilika pored prezentacije viteških borbi, ova manifestacija će poslužiti i kao promocija užičke tvrđave Stari Grad.

U nedelju u 17 časova, manifestacija se nastavlja na Starom Gradu, gde će gledaoci moći da uživaju u u besedi o viteštvu, kao i u izložbi srednjevekovne ratne opreme i izložbi srednjevekovnih uniformi.

U 19 časova, u svečanoj Sali Gradske kuće u Užicu, manifestacija će biti završena predavanjem o užičkoj tvrđavi pod nazivom Užička tvrđava kroz vekove.

Nemanja Spalović, ispred Društva istoričara rekao je da je ovaj događaj izvrsna prilika da se Užičani upoznaju bolje sa Starim Gradom, pogotovo sada kada se dosta govori o obnovi tvrđave.

SATNICA:

12:00 VITEŠKO NADMETANјE (ispred Bele crkve u Karanu)
– Borbe mačevima
– Borbe na brvnu
– Borbe koplјima
– Srednjevekovno gađanje lukom i strelom

17:00 VITEŠKO SABOROVANјE (Stari grad, Užice)
– Besede o viteštvu, junaštvu i časti
– Izložba srednjevekovne ratne opreme
– Izložba srednjevekovnih uniformi

19:00 „UŽIČKA TVRĐAVA KROZ VEKOVE“ (Svečana sala Gradske kuće)
– Predavanje o užičkoj tvrđavi