Žestival u znaku „bajinobaštanke”

U Hali sportova u Užicu predstavilo se 13 afirmisanih porodičnih destilerija koje rakiju izvoze po svetu, kao i 26 malih gazdinstava, sa ukupno 77 uzoraka rakija od raznog voća.

Najbolje rakije jugozapadne Srbije predstavljene su na obnovljenom regionalnom festivalu prirodnih rakija nazvanom Žestival, u Hali sportova u Užicu. Predstavilo se 13 ovdašnjih afirmisanih porodičnih destilerija koje rakiju izvoze po svetu, kao i 26 malih gazdinstava, sa ukupno 77 uzoraka rakija od raznog voća.

Da se u ovom kraju pije čista i kvalitetna „mučenica” potvrdile su i odluke stručne komisije, koja je medaljama nagradila gotovo sve izloženo. Najviše priznanja pripalo je poznatim izlagačima. Nagradu za najbolju rakiju festivala dobila je „BB klekovača” iz Bajine Bašte (firma čiji proizvodi stižu i u Australiju), za klekovaču jačine 43 stepena.

Preduzeće „RB Global”, koje pravi i izvozi „Staru sokolovu rakiju”, dobilo je nekoliko medalja, a najvišu ocenu za šljivovicu prepečenicu. Braća Tomašević iz Prijepolja istakla su se po rakiji lozovači, kosjerićka „Destilerija Zarić” pravi najbolju rakiju od maline, a primećena je i „viljamovka” ariljske „Zlatne biserke”. Od manje afirmisanih proizvođača tri medalje dobio je mladi domaćin Goran Jaraković iz Bioske.

Budući da je Žestival osmišljen kao degustacija rakija i pomoć domaćinima koji žele da započnu uspešan rakijski porodični posao, ovde su predstavljeni i drugi proizvodi. Svoje kazane prikazao je valjevski kazandžija Pavle Ćebić, ručno pravljenu burad Mirko Kovčić iz Rožanstva, koji ih pravi sedam decenija, zemljano posuđe grnčarija Nikitović iz Zlakuse, a bili su tu i hotelijeri koji su s rakijašima ugovarali kupovinu, štandovi opština sa ovog područja i Instituta za voćarstvo iz Čačka, mnogi posetioci…

Održana su i predavanja o proizvodnji i prometu rakije, iskusniji su davali savete novim proizvođačima. Obnovljeni Žestival, po oceni predsednika organizacionog odbora Branislava Mitrovića, opravdao je očekivanja.